Sunday, December 11, 2011

Isu2 : Dua

Assalamualaikum...

Pada hari ini aku nk merapu pasal isu "dua"..yes 2..bukan du'a bukan gak doa...
eceli beberapa ari lepas ade la pertandingan mengarang sajak anjuran satu persatuan kat sini,
cuba punya cuba, akhirnya aku dpt la no. dua . bersyukur occay! (read: Alhamdulillah). Ko ingat senang nak buat?
Bukan ape sebenarnye aku ni agak pemalu la nk tayang2 or tunjuk konon2nya hasil karya aku (padahal semua dari Allah), tapi sebab aku rasa apa salahnya kalau aku nk tayang pon, kan?lantak la ko nak kata x best ke, x patut menang ke...ape ke...ade aku kesah??
ok...kalau ko pandai ko try la amek ape mesej yg nk disampaikan dalam sajak ni....enjoy!! (klu x nk enjoy boleh kluar senyap2 dan tekan butang pangkah kat sudut sebelah kanan tu)


"Rumah-Cinta-Ini"

Rebah dalam sujud ini
disapa bayu dinginnya subuh
dalam basah wudhuk
dipeluk rasa rindu Illahi

rumah ini
rumah cinta aku
rumah ini, tanda cinta aku!
biar mulanya sebesar suku…
sebata jadi sedinding
sedinding jadi sekamar..
sejengkal jadi sedepa,
sedepa jadi sebahu…
dan kini kau megah berdiri

Rumah ini dasarnya taqwa,tiangnya iman,
bumbungnya tawakkal..
dindingnya ikhlas dan ketelusan
RUmah ini wasilah penyatuan
wadah pemuafakatan
telaga bagi yang dahaga
mendamba seteguk ilmu
mendekat pada Sang pencipta
ia jalan bagi yang kebingungan
pintu bagi yang tak menemukan
dalam mencari ertinya ISlam…
mengenal cara hidup ajaran Tuhan
kembali pada fitrah kejadian..

Rumah ini
bukan bayangan kosong
yang bisa kau sendakan
bukan hanya simbol
yang ditegakkan..
maka apa kau tunggu lagi?
ayuh berlari bersama kami
mendokong cita ini
menyokong cinta ini
bersama menjadi sulbi
menjadi jundi jundi Illahi

hilanglah rimau tinggal belangnya…
matinya gajah tinggal gadingnya
umpama setanggi dalam kasturi
moga mewangi namamu insani
jadi sebutan penghuni langit illahi
dek jasamu di hari ini

ayuh semaikan kasih ini
kita serakkan benih2
cinta rumah Illahi

buatmu kirovsky…



ok sebenarnya nk tulis panjang..tapi aku decide stop dulu sampai sini...

p/s: sajak tribute to Kirovsky Islamic Centre yang sedang dlam proses pembinaan...kalau rasa nk pahala, meh la ringan2kan tangan,hulurkan bantuan...jangan asek ringankan tangan, penuhkan perut dan badan!!

ok...ni link kalau nk mklumat lanjut http://www.musliminvolgograd.com/

2 comments:

Maher said...

sedap razi...abon menang sebab gaya dan semangat dia kot...

inikipassaya said...

salam..
lol!
thnx=)))
anyway..mmg x expect pon mng...